De nieuwe concertzaal van Musis Sacrum in Arnhem is genomineerd voor de betonprijs 2017!

oktober 13, 2017

Van de Laar heeft in opdracht van Mertens Bouwbedrijf de constructie-advieswerkzaamheden hiervoor verzorgd.

De parkzaal van Musis Sacrum is vervangen door een zeer hoogwaardige nieuwe zaal . Een grote glazen pui van 16 meter breed en 11 meter hoog geeft de toeschouwers een prachtig uitzicht op het achtergelegen Musispark.

De zaal is voorzien van een beweegbare tribune en beweegbaar podium. En is geschikt voor zowel klassieke concerten als voor popconcerten.

Rondom de concertzaal, in de plint,  zijn de bijbehorende functies ondergebracht zoals de foyer, de artiestenfoyer en kantoorruimten.

Het gebouw is hoofdzakelijk uitgevoerd in in het werk gestort beton waarvan een deel als schoonwerk beton is uitgevoerd. Elk detail is met de grootste zorg uitgewerkt waardoor een rustig beeld ontstaat en binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. Lichtlijnen, installaties en rails voor schuifdeuren zijn allemaal subtiel verwerkt in de betonconstructie.Een interessant constructief detail is het balkon met de betonnen luifel dat doorloopt ter plaatse van de 11 meter hoge gevelpui en helemaal vrij lijkt te hangen. In werkelijkheid is het balkon/de luifel op 3 punten opgehangen aan de 6 meter hoge wandligger die de gevelopening overspant. Deze ophangpunten zijn uitgevoerd als stalen strippen die heel natuurlijk wegvallen achter de naden van de pui. Ook hier is door een zorgvuldige detaillering een rustig beeld ontstaan. Uit niets blijkt de complexe krachtswerking  in dit constructiedeel.