Nominatie Europese erfgoedprijs voor Bolwerk Sint Jan in Den Bosch

juni 15, 2020

Bolwerk Sint Jan in Den Bosch is genomineerd voor de Europese erfgoedprijs in de categorie erfgoed-innovatie! Door dit project is het oude bolwerk weer toegankelijk geworden, nadat het jarenlang onder een met grasbegroeide wal schuil ging.

Constructief gezien zorgde dit voor leuke uitdagingen. Met een CSM wand is de permanente grondkering in de vorm van een kelderwand gerealiseerd, deze is nog in het zicht wanneer je binnen langs de oude bolwerk wanden loopt. De nieuwe keldervloer is op palen gefundereerd, maar wordt doorsneden door de oude bolwerkwanden. Om toch een constructief waterkerend geheel te maken zijn deze oude bolwerkwanden onderin geinjecteerd en voorzien van een zwelband ter hoogte van de betonvloer om het grondwater tegen te kunnen houden. Bovendien vormde het sterk fluctuerende waterpeil van de Dommel een uitdaging, het is dan ook mogelijk gemaakt om de voorzijde van het terras helemaal af te sluiten. Bij een hoge waterstand kunnen de betonnen opstanden voorzien worden van stalen profielen waar aluminium panelen tussen geplaatst worden om het water te keren.

Ook het dak werkt mee aan de beleving, doordat het lijkt op een massief opgetild maaiveld, welke ondersteund wordt door de takken van stalen bomen.

< terug naar nieuwsoverzicht