Fietsbrug ’t Sasje

OpdrachtgeverGemeente Amersfoort
ArchitectVan Roosmalen van Gessel architecten
OmvangOverspanning van 25 meter
PlaatsAmersfoort
Ontwerp2004 - 2005
Realisatie2006
BijzonderhedenWinnaar Staalprijs 2008 categorie infrastructuur

Winnaar Staalprijs 2008

Oorkonde Nationale Staalprijs 2008 fietsbrug ’t Sasje

 

Genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2009

Oorkonde nominatie Nederlandse Bouwprijs 2009 fietsbrug ’t Sasje

 

Een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van de brug waren foto’s van de Eemhaven uit vroeger tijden. Deze tonen prachtige sfeervolle beelden van de haven vol schepen en masten. Architectenbureau Van Roosmalen Van Gessel ontwierp een slanke brug met pylonen als de masten van zeilboten. In eerste instantie was de brug niet bedoeld als ophaalbrug. Deze wens kwam in een later stadium. De aanpassing van een vaste brug naar een ophaalbrug mocht het slanke karakter niet teniet doen en heeft dat ook niet gedaan.

De brug is uitgevoerd in staal, deels bekleed met hout. Het brugdek bestaat uit een stalen raster van balken met een houten betimmering. De pylonen zijn opgebouwd uit kruisvormige stalen kolommen met diagonaal ingelaste platen zodat een samengestelde kruis- en kokervormige doorsnede ontstaat. Op de schuine platen zijn houten delen blind bevestigd, zodanig dat de kruiskolom zichtbaar blijft. Zoals de architect al zei ‘Het is een de brug van gespierd hout’ waarbij de spieren gevormd worden door het staal.

Het ontwerp en de zeer zorgvuldige detaillering daarvan geven de brug een rustige uitstraling en zorgen ervoor dat de brug geheel in zijn omgeving wordt opgenomen.